Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2017 19:47 - Припомняния - от Мила Кисьова до... Овергаз
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1101 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За Мила Кисьова, журналистка във в.”Сега”, се сетих вчера 21.12.2017, когато прочетох в информационните сайтове следното: “1 млрд. лв. от бюджетния излишък отлетяха за "безплатно" саниране. Правителството продължава да харчи с бясна скорост бюджетния излишък в края на годината.”

Най-напред да отбележа лъжите или заблудите на г-жата, а после ще ви кажа коя е тя и как от нея стигнах до... “Овергаз”. И кои фирми и лица срещнах по тоя къс път.

Лъжа е, че санирането е безплатно. Не го плащат притежателите на жилищата, които се санират, но парите за него идват от държавата за всяка текуща година през която се извършва санираща дейност. След като само за тази година 346 сгради са обновени, 576 са в процес на строителство и на 483 са започнати дейности по техническо обследване, това не струва ли пари, бе другарко? И защо си написала, че “не е ясно защо всички тези разходи се разрешават сега, а не са планирани и направени в рамките на отминалата година”. Е, първо парите за саниране не са предвидени в държавния бюджет, защото не са от него, а от излишъците в хазната, които стават ясни в края на годината и второ – в края на годината става ясно точно колко пари са отишли за санирането през цялата отминала година.

Но червените перодръжки в медиите (далеч не е само Мила Кисьова) си имат задача. Която “много странно” съвпада с исканията да се свали ГЕРБ от власт на всяка цена (което означава в края на краищата България да напусне ЕС и НАТО и да пристане на евразийска Русия), представени в Парламента от БСП и ДПС, на разните ППО-та извън Парламента и на президента Румен Радев като Господ отгоре. Много странно, нали?!

Не пиша неверни неща. Миналата седмица покрай споровете за ветото на Президента върху “вноса на лекарствата” (Ето, пак комунистически лъжи – написано “върху лекарствата”, значи върху ВСИЧКИ лекарства. Което съвсем не е така, а САМО върху новите непатентовани още онкологични препарати, нали не бъркам.)  от трибуната на НС самата Корнелия Нинова заяви, че “правителството е похарчило натъмно 740 милиона лева”. Демек, “Крадат те, народе.”. Оказа се, че не е “натъмно”. Самата Мила Кисьова във въпросната кореспондеция за “безплатното саниране” ни осведомява, цитирам:

“Към ноември хазната излезе на плюс от 2.3 млрд. лв. И както и предни години, на последните си заседания в края на годината правителството гласува огромни извънредни разходи, непланирани в закона за бюджета, както и размествания на средства. Преди седмица министрите приеха предложения за допълнителни разходи за над 700 млн. лв. Изненадващо огромен транш - 120 млн. лева, отиде за увеличаване на капитала на слабо известната държавна компания "Еко Антрацит", която се занимава с рекултивация на терени. Обяснението - фирмата имала много работа, а малко пари. А Министерството на отбраната ненадейно ще получи допълнителни близо 20 млн. лв. за самолетите МиГ-29, защото премиерът Бойко Борисов откри, че не били предвидени средства за поддръжка и сега машините си стояли приземени. На вчерашната си сбирка министрите одобриха извън милиарда за санирането други 50 млн. лв. допълнителни разходи. От тях около 20 млн. лв. ще отидат към 20 общини за ремонти на пътища и различни местни обекти. Министерският съвет ще получи 4.4 млн. лв. за покриване на данъци за сгради и такса смет. БНТ ще получи 14.2 млн. лв., за да си плати таксите за цифрово разпространение на програмите си. С 390 000 лв. ще се финансира проучване за конструктивно обследване на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"...”

Но... комунистите ВИНАГИ са били такива. За толкова години управление така и не се научиха да управляват честно!

Сега припомнящата информация за журналистката Мила Кисьова.

Тя се появява, според публикации в Интернет, за първи път в 2010 година. Когато заедно с Дина Христова, журналист от в.Сега, Мишел Гутсузян от в.Дневник и тя от в.Стандарт получават “Голямата награда” на БАДДПО (не зная каква е тази абревиатура). Помислих си, че за да получи Голяма награда, човек трябва да е известен. И тогава се сетих, че имаше една много известна журналистка от в.Дума, която се казваше Мила Манова. Тя изчезна от журналистическия хоризонт някъде около 1998-ма. Иначе да знаете, че преди и сега Мила Манова е дъщеря на дългогодишния първи секретар на ОК на БКП в Перник Борис Манов, генерал от Държавна Сигурност. Дали не става дума за една и съща журналистка?

Да оставим Мила Манова и да се върнем отново на Мила Кисьова. Точно в същия състав: Дина Христова, Мишел Гутсузан и Мила Кисьова, получават през следващата 2011 година Голямата награда на БСК (Българска Стопанска Камара) за журналисти за “пълноценно и обективно отразяване на позициите на бизнеса по въпросите на индустриалните и осигурителните отношения”. Само дето ВЕЧЕ г-н Гутсузян е журналист от в.Труд, а не от “Дневник”, а г-жа Кисьова не е от в.Стандарт, а от в.Пари. Голяма смяна на фирми се заформя. Цитирана в началото на постинга статия на Мила Кисьова за “бясното харчене на пари от правителството” е публикувана във в.Сега в настоящата 2017 година, където тя днес работи...

И тогава се сетих, че днешният собственик на в.Сега е съвсем небезизвестният Сашо Дончев, който като шеф на БСК през 2011 година е връчвал Голямата награда на журналистката Мила Кисьова. Прави ли ви впечатление колко къса е резервната скамейка на днешните социалисти-евразийци? Синове и дъщери, зетьове и снахи, внучета на старите комунисти от БКП са новите лица на БСП. Защо ли това е така? Е, мисля си – за “да се запазят парите в семейството” на старата БКП и новата БСП. Парите на народа! Тук изобщо не демагогствам. Да не би БКП да е изработила сама парите си?

Ето как стигнах до Сашо Дончев.

Сашо Дончев е роден в Ямбол през 1953 г. Оттам той е приятел с Волен Сидеров и с брата на Валери Симеонов. Завършва Руския държавен университет за нефт и газ "И. М. Губкин", а у нас - "Външноикономически отношения" във Висшия икономически институт "Карл Маркс". От 1978 до 1991 г. работи по газопроводите Русия-Турция" и магистралния газопровод "Тула-Москва-Киев". Милионите му идват, защото успява да се намести като посредник между българската и руската държава в газовите доставки през 1990-та. След Ямбургската спогодба България и Русия не са си уредили отношенията в газовата сфера и с помощта на Илия Павлов и Рем Вяхирев той става незаобиколим фактор в доставките (През 1998 г. "Овергаз холдинг" на Сашо Дончев изкупува акциите на "Мултигруп" в "Овергаз инк" и Илия Павлов излиза от бизнеса с газа.) И така до 2013 г., когато с решение на правителството на Бойко Борисов "Овергаз" е отстранена като посредник след един голям новогодишен скандал. Помните ли?

Сашо Дончев е женен за полякиня. С която се запознали в Москва, където и двамата са учили. Ах, тази Москва...

Днес Сашо Дончев е председател на УС на Българската стопанска камара, българската асоциация "Природен газ", Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, почетен председател на Българо-руската търговско-промишлена палата, член на съвета на настоятелите на Техническия университет - София, на УС на Съюза на издателите в България, на УС на фондация "Атанас Буров". 

Освен това, че е съсобственик на "Овергаз", е и издател на в. "Сега". (В търговския регистър като едноличен собственик на капитала на "Сега" ЕАД е записана фондация "Дончев", която е регистрирана във Великобритания.) Вестник “Сега” има вярна аудитория предимно сред лявата интелигенция, защото е откровено проруско издание. (Като телевизия ALFA, която е друга история. Дали?!) Всекидневникът се чете заради карикатурите на Христо Комарницки. Другата причина е колонката на Димитри Иванов (От “Наблюдателите” по Костово време, заедно с Тома Томов. Да, да – онзи същият дето е учил английски език от един затворник в Белене, където баща му е бил шеф, а днес е доайенът на НС. От групата на “ДА, България”, пардон – “ЗА България”). Вестникът “Сега” се появява през 1998 г. (когато Мила Манова изчезна). “Подозира се”, че Дончев стои зад новия вестник "Прас прес" и телевизията Би Ай Ти. Казват, че основанията за това са присъствието на Нери Терзиева, която след като напусна Петър Стоянов, му е верен сътрудник.

Дончев има слабост към либертарианството. Той е голям почитател на Айн Ранд - американска писателка, руска еврейка, която е идеолог на дясното либертарианство. Каквото и да значи това. (Аз съм иронизирал името й с препарата за растителна защита - “айн Раунд Ъп”.) Много хора намират писанията ѝ за нескопосана есеистика, обвита в мъгляви философски разсъждения. Почитател на Сашо Дончев по линията “Айн РаундЪп” е един Калин Манолов, за когото се говори, че в Комисията по Досиетата имат запазени негови доноси за колеги. Калин Манолов днес е водещият на главното икономическо-политическо предаване “Видимо-невидимо” по телевизия On Air. Която е официалната телевизия на компанията “Инвестор", за която съвсем открито се говори, че е притежание на Делян Пеевски. Айн Ранд е причината и за прословутата среща с “дамския клуб”, заради която Георги Гергов даде кантората си за среща между Сашо Дончев и Сотир Цацаров и която стана причина, видима-невидима причина, Корнелия Нинова “да ритне” Георги Гергов.

Последните двама – Нинова и Гергов също са едни много интересни оперативно личности. Но за тях – друг път. Само запомнете, и не забравяйте моето припомняне – навързани са като свински черва.




Гласувай:
5



1. pitatlimedejzorata - Г-н Добронамерен
02.01.2018 17:46
Разбрах, че модераторите на БЛОГ.БГ са наложили БАН върху блога ви и са изтрили последния ви постинг "Елате ги вижте тез комсоциалисти".
Понеже съм напълно съгласен със забележката ви, че ВИЕ обиждате "останалите потребители на сайта" много по-малко от някои потребители, които се чувстват обидени, си позволих да цитирам целия ви изтрит от модераторите "постинг с обидите", за да могат ВСИЧКИ БЛОГЪРИ ДА ПРЕЦЕНЯТ САМИ кой е прав и кой е крив в този спор.
Не съм искал разрешението ви, но си мисля, че бихте ми го дали с охота. Аз споделям вашите мисли.
цитирай
2. dobronameren - Не възразявам да ме цитирате
02.01.2018 21:01
Благодаря ви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872354
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031