Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2018 18:57 - БАРС И БОГ
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 13934 Коментари: 24 Гласове:
11

Последна промяна: 04.06.2019 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Произход и значение на името Борис

АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ

Всеобщо наложено е мнението, че царственото име Борис произлиза от барс, снежния леопард. Звучи животински красиво, но винаги ми е изглеждало насилено, звуковата прилика е твърде незначителна. Още повече, че в ареала, населяван от траките, българите и кръвнородствените им народи, име, видимо произхождащо от „барс“, наистина е съществувало – срещаме го в името на Барсина, дъщеря на фригиеца Артабаз II, висш персийски сановник, която след гибелта на съпруга си Мемнон, гръцки пълководец на служба при Дарий III, става любовница на Александър Македонски и по-късно, в Бактрия, му ражда син – Херакъл. Следователно мъжкият вариант на това име би трябвало да е Барсин, Барсан или нещо подобно.

Че Борис изобщо не произлиза от „барс“, се убедих, когато у Диодор Сицилийски, в I книга от „Историческа библиотека“, посветена на Египет, прочетох краткото съобщение за египетския фарон Бокхорис от XXIV династия, управлявал страната от 724  до 712 пр. Христа.

 

image

Пирамидите на остров Тенерифе


Известно е, че името Борис в много исторически източници е упоменавано като Богорис. Тази моя догадка се потвърждава и от сведението на Плиний Стари в V книга от „Естествена история“, за двама мавритански царе от „гетулски произход“, които се казват Богоду и Бокх, като първият е дал името си на управляваната от него „далечна Мавритания“, назована Богутиана. Още в това съобщение долавяме тенденцията за преминаване на звука „кх“ в „г“ и за тяхната тъждественост. Бокхорис следователно още в дълбока древност е могло да бъде произнасяно като Богорис и това означава, че името на българския владетел, наложил християнството в нашата държава, има египетски, „гетулски“, а може би и още по-дълбоки корени. То произлиза не от царственото животно барс, а от самия Бог Хор. Тук е мястото да споделя и моята догадка за произхода на името Орфей, събратът на Озирис, цивилизовал тракийските народи. Дали то не означава Хор-пей, Пеещият Хор?

Нищо чудно, защото при изследванията си се убедих, че древните названия с лекота и точност могат да бъдат преведени и обяснени чрез българския език – един ключ, един лазер, едно мощно оръжие, съхранено от нашия народ, с което той може да прониква в тайните на времето.



Тагове:   Орфей,   хор,   Борис,   Барс,   богорис,   барсина,


Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. predatorkapredatorka - здравейте г-жа Върбанова..
12.10.2018 20:19
многоо интересно и увлекателно пишете..комплименти..
а, името Борис, скоро го търсих..в Уики..
тъй като моят син има ..син/на 16 08, и така
решиха да му дадат царствено име..
и така не спазиха уважение и традиция, а някакъв цар..
който наложил с кръв..Християнството-Учението на
многомилосърдния и надарен..Човеко Бог Исуската,
който ,мисля аз, не е..трак..
а, вашето мнение, моля?
би ми било мн.интересно..
Благодаря ви!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
12.10.2018 23:53
И аз съм се убедил ,че много от древните имена имат смисъл на Български:
Дарий, Гордий-било руско, но руският е произлязъл от Българския, Подарк-начално име на Приам в " Илиада", Милий, Хромий, Брезеида, Евей- не е ли свързан с Еньовден ? И други, за които в момента не се сещам!

Лека нощ!
цитирай
3. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
13.10.2018 09:57
Благодаря Ви за коментара.А също и че се появихте в моя блог,мислех,че сте ми сърдит,но за какво - не зная.Абсолютно съм убедена в това,което казвате за изброените имена.За Подарк и Еней даже съм писала във "Връх България". Гордий,това прекрасно име,освен,че е името на царя,завързал "гордиевия възел", е често срещано и в келтския свят като Гордон(Гордън) и значи " горд",както и на чист български.
Както с пълно право казвате,руснаците говорят нашия език,защото руският е произлязъл от езика на скитите - група тракийски народи.
Мога ли да Ви помоля да хвърлите поглед на постинга ми "Чудовища и машини" и да ми пишете мнението си?Желая Ви от все сърце приятни и спокойни почивни дни!
цитирай
4. milenavarbanova9 - към predatorka
13.10.2018 10:11
Благодаря за мнението Ви.А колкото до името на малкия Борис,това,че е носено от владетеля Борис-Михаил( неприятна за Вас историческа личност),не бива да Ви притеснява.Самото име е прекрасно и свръхдревно.Пък и народът е казал "човекът прави името,а не обратно".Т.е.всеки от нас има възможност с делата си да направи името си красиво или грозно в съзнанието на околните и на бъдещите поколения.Освен това Борис е име,носено не само от царе,но и от други достойни българи - оперният певец Борис Христов,големият съвременен поет,също Борис Христов и мн.др.
Сърдечен поздрав:Милена Върбанова
цитирай
5. barin - Здравей, Милена. Всеобщо се е на...
13.10.2018 17:55
Здравей, Милена. Всеобщо се е наложило мнението, че името Борис произлиза от барс. Още от училище така се учи. Аз отдавна се съмнявам да е така, но не намерих достатъчно аргументи и в темата си за имената го написах така, за да не се чудя как да отговарям на въпросите. Може би има дълбока същност от древни времена. В едно съм сигурен, че е чисто българско име. При разговор с двама души преди два дена- българин и украинец от български произход на едно събиране набързо прегледахме произхода на имената, защото се усъмних, че името Асен Янев се среща в Русия и Украйна. Получи се добър дебат.
Поздрави за положения труд!
цитирай
6. shtaparov - Браво- отлична информация! Името ...
13.10.2018 19:01
Браво- отлична информация! Името БОРИС означава БОРЕС (Борец,Борещ) и е епитет на Българския бог Марс,а БОГОРИС означава просто Бого рис (Богът рис). Рисът е свещено животно на бог Марс и бил ползван от Българите на мястото на тигъра и леопарда,понеже в земите на древна България не се въдели тигри и леопарди,нито африкански нито снежни,но за сметка на това имало много рисове.
цитирай
7. milenavarbanova9 - към shtaparov
13.10.2018 19:22
Остава да Ви попитам откъде вадите тия категорични сведения?Моля обяснете.Колкото до животните,"които се въдели в древна България", това е обширна тема,по която не се чувствам достатъчно подготвена да споря,но със сигурност рисът не е бил нито най-голямото,нито най -опасното хищно животно,което древните българи са виждали.Барсът и днес обитава Памир и Хиндукуш( ако смятате тази територия за българска прародина).Но ядрото на спора не е в барса,защото самата аз отхвърлям тази теория за произхода на името.Убедена съм,че трактовката Ви на Богорис,както и тая на Борис - е погрешна.Докажете,че не е.Моите уважения:Милена Върбанова
цитирай
8. milenavarbanova9 - към barin
13.10.2018 19:45
Благодаря Ви,barin,очаквах да се обадите.А сега четете надолу,точат се остриета и става интересно.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
13.10.2018 22:20
milenavarbanova9 написа:
Благодаря Ви за коментара.А също и че се появихте в моя блог,мислех,че сте ми сърдит,но за какво - не зная.Абсолютно съм убедена в това,което казвате за изброените имена.За Подарк и Еней даже съм писала във "Връх България". Гордий,това прекрасно име,освен,че е името на царя,завързал "гордиевия възел", е често срещано и в келтския свят като Гордон(Гордън) и значи " горд",както и на чист български.
Както с пълно право казвате,руснаците говорят нашия език,защото руският е произлязъл от езика на скитите - група тракийски народи.
Мога ли да Ви помоля да хвърлите поглед на постинга ми "Чудовища и машини" и да ми пишете мнението си?Желая Ви от все сърце приятни и спокойни почивни дни!


Да си пишем на " ти"

Обещамвам ти да прегледам постингите, за които става дума по- подробно и да взема отношение

На прима виста, часовникът на бомбата цъка! Най- големият вулкан на планетата е в САЩ
Земята е живо същество, движи се, диша и така нататък! От гравитацията се повишава температурата в дълбочина-на 110 метра с един градус Най-дълбоката мина е на около три километра дълбочина Условията там са ужасни-с 30 градуса по-високи от повърхността! Вулканите са клапани, които освобождават излишната енергия Казват ,че вулканът е в готовност, ако температурата на водата на повърхността гони 90 градуса А при него се изпарява? Е, не е задължително да изригне ведната, може и след повече от хиляда години..... Но ще изригне, ако не се намери някакво решение
Учените са категорични в това!

Лека нощ!
цитирай
10. didanov - Здравейте!
14.10.2018 12:57
Темата Ви събуди любопитството ми. Склонен съм да вярвам, че името Борис има по-скоро местен тракийски произход. Сама написахте за дъщерята на фригиеца наречена Богорис. За фригите знаем, че са преселили се от Балканите бриги и са говорели диалект на тракийския близък до този на мизите, наречени по-късно българи. Самите египтяни според Херодот твърдели, че фригите са по-стар от тях народ.
Има обаче още едно засвидетелствано тракийско име (мисля че от В. Георгиев) Борискос (умалително на Борис), което напълно отговаря на Борис.
Трето, което ме убеждава в тракийската хипотеза е известния нам от Илиада герой - Парис. Името е много вероятно да е гръцката версия на Барис или Борис, т.к. гърците са замествали б с п. Но най-интересното е че според една стара енциклопедия Парис получил името си именно поради обичая да носи кожа на леопард (тоест барс) по време на бой!!! Това го твърди също например Филострат описвайки Парис :" Носел кожа от барс, не понасял мръсотия по косите си дори по време на сражение, чистил до блясък ноктите на пръстите си, с бяла кожа, една от веждите малко излизала напред."
Тоест тук имаме директна връзка между значението на името Борис и барса-леопард, който вероятно е живял по нашите земи, заедно с лъва.
Колкото до египетската хипотеза на името Бог-Хорус ние нямаме някакви директни връзки на новите българи с Египет, освен тракийската връзка, която е доста стара. Ето например според Вл. Йонкин част от троянците избягали от Троя отишли в Египет и основали град със същото име в Делтата. Освен това самите египетски извори признават, че голяма част от най-ранните им владетели са били с неегиптески произход, което доказват археологическите проучвания - става дума за индивиди от бялата раса, дори със сини очи. Д-р Стефан Гайд пък твърди, че е разчел плочките-пиктограми от Градешница и Караново с помощта на египетските йероглифи, и че самите пиктограми са една с 1000 години по-стара и опростена версия на част от египетската "книга на мъртвите". Поздрави
цитирай
11. milenavarbanova9 - към dinanov
14.10.2018 17:11
Полемиката се разгаря,дрънкат оръжия,но тезата на никий от спорещите не съвпада с тази на другия.
Все пак ще напомня,че дъщерята на фригиеца А
ртабаз се казва Барсина (не Богорис),което означава,че
име,производно директно от барс е имало и е съвсем
лесно разпознаваемо.
Борис,Парис,барс,барсова кожа...хм!В чужбина нямам подръка старите си бележки и книги,достъпът ми до Интернет не е неограничен,но си спомням,че навремето мернах у един от древните автори снедната подробност,отнасяща се до Парис:когато робът на Приам онася новородения младенец в планината Ида и го оставя да умре там,една мечка закърмя бебето и се грижи за него,преди то да бъде открито от планинец и отнесено у дома му.Или нещо подобно.Приемните родители дават на детето името Парис.По-късно в битността си на млад овчар,Парис носи меча кожа в чест на първата си спасителка.След прословутото състезание,когато за превелико неудоволствие на Хектор и на останалите царски синове,Приам и Хекуба приемат разкаяни и радостни отново Парис в двореца,името му е сменено на Александър,"защото Парис не било достойно име за човек с толкова високо потекло".
Изстрелвам това от прима виста,но то,разбира се ме означава нищо преди да бъде отново проверено.
Сърдечни поздрави!
цитирай
12. didanov - здравейте
14.10.2018 20:44
според Аполодор, Парис бил много красив, но и притежавал особена сила, с която пазил стадата на овчарите в Ида от разбойници и други Apollod. l. III. c. 11. §. 5. За това започнали да го наричат Александър *защитник на мъжете-хората. С това име бил известен и сред гърците, а Парис било името известен сред овчарите, вероятно името от приемните му родители. Освен, че носил според Фолострат кожа на леопард, то бива описван и като много ловък и бърз (като барс?).
Николай Кун Легенды и мифы Древней Греции, 1922 :Приближили се двете войски, но не влизали още в бой. Тогава излязъл от редиците на троянците хубавият Парис. На рамото му била метната кожа от леопард, на гърба му — лък и стрелник със стрели, на бедрото му висял остър меч, а в ръка държал две копия.
Поздрави
цитирай
13. andorey - И аз да се включа в дискусията. Мисля ...
15.10.2018 09:57
И аз да се включа в дискусията. Мисля че името Парис е свързано просто с названието "момче". На тракийски пор, пар, на латински пуер, означава момче.
Това име е много характерна за съставните тракийските имена - Мукапор, Кетрипор, Раскупор и т.н. Означава просто "син" или "момче". Та така е било наречено момчето от овчаря, който го е намерил...
Тази съставна част срещаме и в името Испор (Исперих). Впрочем и днес на руски имаме парен - момче, младеж...
цитирай
14. milenavarbanova9 - към andorey
15.10.2018 10:25
Благодаря за коментара,Андрей,
Аз също мислех за думата "парен". В книгата си " Връх България"обаче съм извела името Парис от "парий", което на санскритски означава " планинец",а впоследствие е приело унизителния смисъл на член на най-долната каста.
На didanov бих казала,че Парис наистина е бил бърз,но не като барс,а като заяк.
Сърдечен поздрав на всички пишещи!
цитирай
15. shtaparov - Остава да ...
15.10.2018 18:23
milenavarbanova9 написа:
Остава да Ви попитам откъде вадите тия категорични сведения?Моля обяснете.Колкото до животните,"които се въдели в древна България", това е обширна тема,по която не се чувствам достатъчно подготвена да споря,но със сигурност рисът не е бил нито най-голямото,нито най -опасното хищно животно,което древните българи са виждали.Барсът и днес обитава Памир и Хиндукуш( ако смятате тази територия за българска прародина).Но ядрото на спора не е в барса,защото самата аз отхвърлям тази теория за произхода на името.Убедена съм,че трактовката Ви на Богорис,както и тая на Борис - е погрешна.Докажете,че не е.Моите уважения:Милена Върбанова

Тези сведения ги вадя от езиковата археология и сравнителното езикознание. Рисът не е свещено животно на Българите заради това,че е най-хищното или най-едро животно което те са виждали,а понеже е тясно свързан с Бакхическата митология,която им помогнала да структурират календара си.
цитирай
16. shtaparov - Благодаря за ...
15.10.2018 18:28
milenavarbanova9 написа:
Благодаря за коментара,Андрей,
Аз също мислех за думата "парен". В книгата си " Връх България"обаче съм извела името Парис от "парий", което на санскритски означава " планинец",а впоследствие е приело унизителния смисъл на член на най-долната каста.
На didanov бих казала,че Парис наистина е бил бърз,но не като барс,а като заяк.
Сърдечен поздрав на всички пишещи!

Съответно на това,ПАРИЗ означава ПОРАЗ (Поразяващия бог),което отново е Богът на войната разбира се.
цитирай
17. didanov - здравей, аз не виждам логика
16.10.2018 00:27
andorey написа:
И аз да се включа в дискусията. Мисля че името Парис е свързано просто с названието "момче". На тракийски пор, пар, на латински пуер, означава момче.
Това име е много характерна за съставните тракийските имена - Мукапор, Кетрипор, Раскупор и т.н. Означава просто "син" или "момче". Та така е било наречено момчето от овчаря, който го е намерил...
Тази съставна част срещаме и в името Испор (Исперих). Впрочем и днес на руски имаме парен - момче, младеж...

да се дава име на някой с общото значение "момче" или "син". А при Мукапор, Кетрипор и др. пор е по-скоро допълнение и не е самостоятелно като Парис. Освен това при тези имена няма някаква допълнителна аналогия както името Борис с барса и Парис. Още повече, че частицата -рис е останала като наименование в българския език за един от представителите на семейство котки.
Ако се задълбочим за споменаването на един египетски фараон Богхорис, то нямаме никаква друга информация освен асоциацията с българското БОК-Хорис. Доколкото знам фараоните са носили доста интересни имена, но не знам някой да е носил името на един от египетските богове, а и връзката с българското име Борис или Богорис остава доста неясна. Поздрави
цитирай
18. didanov - Името Богорис
16.10.2018 00:38
наистина се използва вместо княз Борис в старите немски енциклопедии, но това го отдавам по-скоро на произношението, защото например Тервел или Тривелий е споменат като Terbilis (Tarbagl), а по-лесно произносимите имена като Петър и Симеон не са променени.
цитирай
19. milenavarbanova9 - към dinanov
16.10.2018 10:38
Достатъчно е да се погледне дългия списък от фараони,с имена,носещи в себе си частицата "хор". От другите фараони,в чиито имена се разпознава божествено име,ми идват на ум царица Хатшепсут (богиня Хатор) и няколкото владетели с име Сети (Сет).В Сицилия,населена със сикани,има град Менфи.В тракийския свят има поне два известни града с името Тива - Тива в Беотия и Тива в Мала Азия (откъдето е Андромаха).
цитирай
20. andorey - Тива произхожда или по-скоро е друг ...
16.10.2018 11:18
Тива произхожда или по-скоро е друг вариант на тракийското дева - град. Тиви-те в античния свят са поне 7, на територията на Гърция и Мала Азия.
По нагоре казвате че името Парис не било много престижно, затова пак казвам че означава просто момче, младеж, син или нещо подобно.
цитирай
21. milenavarbanova9 - към andorey
16.10.2018 11:23
В случая не търсех произхода на названието Тива,а исках да подчертая близостта между тракийските и египетските понятия.Но благодаря за уточнението.За Парис съм Ви писала малко по-горе.
цитирай
22. aristotelis - Проф. Д.И.Н. Илия Тодев: Към средата на 9 век България е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари
22.05.2019 11:51
Покръстването на България е процес на въвеждане на християнската вяра в България, който започва през 864г. Още със създаването на българската държава през 681 година се оформят два основни етноса – славяни и прабългари. Те обаче не могат да се слеят в един народ, тъй като между тях има съществени различия – племенни, етнически, културно-религиозни, битови. Такова сливане би станало възможно само ако има единна религия и за двете етнически общности, която да наложи общи норми и ценностна система. Друга причина е необходимостта от християнството за обяснение на задълбочилите се социални различия – „божественият произход на всяка земна власт” и „непротивенето на земните владетели”. Християнският монотеизъм, с идеята си за единен Бог, укрепва самодържавието и единовластието, заложени и в религията на българите.
Към средата на 9 век България е могъща държава, но и липсва равнопоставеност по отношение на другите европейски държави, тоест тя се излага на международна и културна изолация. Тя е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари.
Нуждата от приобщаване към процеса на развитие на европейската духовна и материална култура, изградени върху християнството налагат приемането на новата вяра. Непосредствено преди покръстването княз Борис I има предложения да приеме юдаизма или исляма, но той предпочита християнството, тъй като той осъзнава неговите предимства. Преди да се покръсти обаче той е имал и битки със съседите - франки, сърби и византийци, които не били с щастлив край за него. Това още повече убедило Борис да приеме християнството. Княз Борис се прекръстил на Михаил през 864 г. Друга важна причина е т.нар. "Дълбок мир", който бива сключен през 863 г. в град Константинопол между славяни и прабългари.
С този договор България приема православното християнство от Византия, а не от католическия Рим. Освен това присъединените вече към България славяни са християни и така се увеличава драстично броя на хората почитащи Исус Христос в държавата.
цитирай
23. anonimen65 - ne bash po temata no s komentar 22
30.05.2019 13:10
ako se zamislim varhu tova,koeto znaem ot drevnite pisania ne vi li se struva,che vladetelite si igraiat s istinskata viara,za da imat konsolidirani podannitsi kam tiah kakva e religiata na drevnite ni predtsi mnogo bogove,koito ne sa poveche ot 12 apostoli e simvola na tiahnata viara?ravnostranen krast simvol na 4 svetovni posoki na koito umira slantseto po Koleda vladeteli sa proizlezli ot edin rod,narod i vseki po-silen majkar se e boril za nadmoshtie po zemiata i vseki edin ot tiha s pomoshta na priblijenite si e izobretiaval neshto,koeto raboti za nego pokrastvane ne e novo a izpolzvane na star pohvat za zakrepvane na vlastta na tsaria men lichno mi zvuchi malko kato predatelstvo kato parva stapka kam globalizatsia
цитирай
24. balkan1 - Не забравяйте календара!
25.01.2020 12:43
При възшествието си владетелите са получавали име според зодиака, а БАРС е една от зодиите.
Прегледайте информацията на първа позиция в блогрола на блога ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774541
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031