Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 10:11 - ДРЕВНОТО СЪКРОВИЩЕ В БАКТРИЯ - 21, 618 ЗЛАТНИ И СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТА
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 10962 Коментари: 11 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  21618 ЗЛАТНИ И СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТА

.

imageКарта на древната българска държава Бактрия и част от нейните "Хилядата градове". Според Българската цивилизация в Средна Азия 

.

Най-старата българска държава е била в подножията на Памир и Хиндукуш - държавата, която индийците и арабите са наричали Балх и Балхара, а гърците - Бактрия. В дълбоката античност Балхара е считана за едно от най-прочутите царства в Азия. Гръко-бактрийското елинистично царство е създадено в 255 г. пр.Хр. и просъществува до Х век от н. е.
Областта Бактрия или царство Балхара, обхваща територии от днешен Афганистан и днешна Индия, в подножието на Хиндокуш и Памир, до бреговете на Оксус (Амударя). Древните историографи Агатий Миринейски, Теофилакт Симоката и Михаил Сирийски посочват планината Имеон и царството Балхара (Бактрия) като родина на древните българи
.Тя е държавата от която са водили произхода си множество знаменити герои и царе, които дори след преселението си в Индия са наричали себе си с името БАЛХАРА /българи/; това си име запазва народът, който под натиска на нашественици му се е наложило да се установи в нови земи в Средна Азия, Прикавказието и Дунавска България.

.

image

 

Ритуална чаша с 8 орела, изработена от електром (сплав от злато+сребро) - 2-3 хилядолетие пр. Хр. в Балхара

.

Така нарченият материал Електром (сплав от злато и сребро), е една от древните загадки на историята. Смята се че първи са го използвали Лидииците и Египтяните, но изключително древни находки от такъв материал се намират в Бактрия. През средновековието византииските императори от династията Комнин, са сечели монети от този материал. Злато-сребърната сплав е позната и за траките, по земите им са намерени над 80 сервиза за пиене от благородни метали.
Също така е ясно указано че българите са го използвали в своите ритуали в капищата. Иранският учен  Шапур Сурен-Пахлав, твърди, че в гробовете на азиатските скити (наричани в древността българи) са намирани дребни украшения от електром. Това е още едно сигурно потвърждение, че българите имат старинен произход, тъй като е немислимо, през историческа епоха като 520 година, византийците да ни обучават как да създаваме такава сплав. Единствено възможното е, че българите са си донесли тези знания в Балхара от тяхната далечна прародина на Балканите, където още през VІІ хил. пр. Хр. техните предци ариите и траките са обработили първи света златото и са равили първата цивилизация в Европа.

.

image

"Бактрийската Корона" (част от "The Bactrian gold"),когато предците на българите са били част от населението на Балх (Бактрия). Короната е украсявала главате на погребана жена през 1 век от н.е. до  вожд, който е погребан с коня си, според публикацията.

 
Главните предмети от Бактрийското съкровище (The Bactrian gold) са намерени в провинция Йовзян в няколко гроба в местността "Тиллия тепе", както се представят на "номадски вожд", погребан с коня си и жените си, ок. 1 век от н.е. Антропологичния анализ на черепа на "номадския вожд" е определен като европеид, от скитски произход?!
Предметите са най-разнообразни, т.е. сборно е съкровището, датирани са от 3 столетие пр. Хр. - до 1 век от н.е. когато българите са били все още мнозинството от населението на Бактрия. 
.

imageЗлатно колие с врадени минерали

.

Проф. Масуди съобщава, че има общо 21, 618 златни и сребърни предмета. Дарено е на музея в годината на откриванетои му. След 1979, от Националният Музей в Кабул, изчезват стотици артефакти, което бележи високата степен на дезорганизация на днешен Авганистан.
След 2001, иманярите замразяват своята дейност. "Във време на война, дори те не смеят да излязат от безопасните места, и това иронично спаси историческите места", казва Юлиан Леский, работеща в една от фундациите за запазване на Афганистанското културно наследство. 

Продължилите повече от две десетилетия военни конфликти имаха катастрофален ефект на държавните богатства и богатия и уникален културен и исторически запас. Но някои древни предмети оцеляха..

.

image

Обици във формата на мъж между два дракона във формата на древния знак ІYІ 

  (изработени са с: turquoise, garnet, lapis lazuli, carnelian).

.
Между оцелелите са и най-ценните - "Бактрийската златна колекция". Скривалището на тези предмети е било под известния "хълм на златото", или "Тилиа-тепе", където то е стояло заровено повече от 2100 години, докато съветски археолози го откриват малко преди започването на конфликта в 1979 г. Две десетилетия по-късно това съкровище бе показано през 2003, за да опровергае страховете, че е било окрадено по време на войната. 
Директорът на Афганистанския исторически музей проф. Масуди, казва, че тази колекция съдържа стотици образци на най-висша цивилизация, в областта на бижутата, погребалните орнаменти, лични предмети и много други. 

. imageЗлатен венец от колекцията "The Bactrian Gоld" 

.. 
   Символи откривани върху прабългарски предмети и върху "плочата на Кибела" от Гръко-Бактрия, днес част от "Тhe Bactrian gold" (ок. ІІІ век пр. Хр.)

-

image.

Други предмети от "The Bactrian gold", част от откритите през 1979 г. находки, потвърждаващи ненадминатото ювелирно изкуство на древните български майстори
.

image.

image.

image

Златна купа - 2 500 г. пр. Хр.

.

image

 "Знаменитите „бухарски” рубини, принадлежали на хан Тамерлан

 .

imageКонникът "Мадара" в Афганистан 

.

Източник: История на българите - Златото от Бактрия

автор: gepard96  30.10.2011 Оформление на публикацията: Н. Увалиев

 

Сан Миклош http://gepard96.blog.bg/izkustvo/2011/10/08/sykrovishteto-ot-nad-sent-miklosh.831742
копие от http://www.pamettanabulgarite.com/page/21-618

Честит рожден ден на родените днес!




Гласувай:
19



1. bven - Специален поздрав за рождения ден на блогерката Дивна8, чието отсъствие все повече се усеща:))))
22.10.2018 11:28
28.01.2012 10:13 - РАЗМИСЛИ...

автор: divna8 категория: Поезия
прочетен: 5042 коментари: 28 гласове: 42
последна промяна: 28.01.2012 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog:


Не търсете истини другаде -
Единната Истина Съм АЗ...
Хиляди години на заблудите
слугувате...и тънете в мрак.


Не молете боговете за чудо.
помолете се за Чудото във вас:
сърце, което с Обична лудост
пропуска такт в любовен екстаз...


Не пожелавайте чуждото щастие,
колкото и примамливо да блести.
Тегоби крие параванът от страсти -
коварен капан от бесмислени суети.


Не може някой магично да сбъдне
нежните и най-съкровени мечти...
Живеем ТУК и СЕГА, не в бъдното,
днес своята съдба творим - сами!


28.01.2012 г.

divna8
цитирай
2. bven - дао /копирано от http://www.taiji-bg.com/articles/daoism/d20.htm/
22.10.2018 11:44
ОСЕМДЕСЕТ И ЕДНО

Истинските слова не са красиви.
Красивите слова не са истински.
Добрите хора не спорят.
Онези, които спорят, не са добри.
Онези, които знаят, не са учени.
Учените не знаят.

Мъдрецът никога не се опитва да трупа вещи.
Колкото повече работи за другите,
толкова повече има.
Колкото повече дава на другите,
толкова по-голямо е неговото изобилие.
Небесното Дао е прицелено,
но не причинява вреда.
Дао на мъдреца, това е работа без усилие.
цитирай
3. ladylady - ммдаам, блогеркe divna8..но,защо тогава се натискаш с 99 имена?!!
22.10.2018 14:37
Дао на мъдреца, това е работа без усилие.

:))) и умен отг..немаш...
цитирай
4. krumbelosvet - До днес
22.10.2018 16:52
До днес продължава ВЕЛИКОТО ЗАСУШАВАНЕ в тия райони. Нямало е нужда от нашественици. Бъларите са били ЗЕМЕДЕЛЦИ. След засушаването, трябва да станат камилари и овчари, което е НЕДОСТАТЪЧЕН ПОМИНЪК за М Н О Г О Б Р О Е Н народ. Къде са днес потомците на тия велики нашественици? А българите, бягащи от великите нашественици, с ЕДиН ОТ ПЕТТЕ синове на Кубрат побеждават най-голямата военна сила на тогавашния свят. Колко некове още са нужни, за да се досетим за ролята на З А С У Ш А В А Н Е Т О.?
А хилядолетия преди великото преселение на Запад, е имало ВЕЛИКО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА ИЗТОК, но това е друга тема. Всяко известно величие, бледнее пред ЗАБРАВЕНОТО. Но иде Видовден, дай Боже по-скоро...
цитирай
5. bven - на 4: Но иде Видовден, дай Боже по-скоро...
22.10.2018 18:33
от твоите уста, в Божиите уши, krumbelosvet.
Благодаря за коментара.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
22.10.2018 21:15
Това е истината ,имало е преселения на изток, преди вЕЛИКОТО НА ЗАПАД
и ПОСЛЕДНОТО преселение на изток Е ДЕЛО НА аЛЕКСАНДЪР вЕЛИКИ
В желанието си да създаде хомогенен народ, стимулира преселение на изток от Балканите Дава пример със сватбата си с цветето на изтока-согдианската принцеса Роксана, дъщеря на согдианскиявладетел Оксиарт!!Още 10 хиляди офицери и войници го последват с такъв, смесен брак!
Това преселение се стимулира и от наследниците му в Согдианската империя Столицата Согдиана е най-големият град в света
След разпада на согдианската империя-включваща Бактрия, се създава Кушанската, доминирана от Българи! И кслед нейния разпад започва Великото завръщане!
И до днес в Афганистан има хора, опрадалящи се като Българи-синеоки, европеиден тип!Живеещи от незапомнени времена там!

Хубава вечер!
цитирай
7. bven - http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:403166
23.10.2018 11:30
Колега, твоят коментар ми напомни една история, свързана с Александър и българската принцеса Роксана / името й звучало като Зора/. Превземането на крепостта Согдиана и сватбите - на Александър и негови 10 000 войници за бактрийки-давам линк за интересуващите се.
Сега също има преселения - режисирани отстрани, наблюдавани и очаквани с радост от владетелите на НСР. Ние също участваме. Дано е за наше добро.
Благодаря за участието и хубав ден!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
23.10.2018 23:18
Това написах в потвърждение на мнението ,че Българите идват оттам! Пакистан и Афганистан! Но не са местни по произход При потопа в Черно море е първата вълна преселници После Дионис и накрая Александър На Арлександър му трябват хора-за войници, управници, администрация Те пристигат със семействата си След него преселението е още по- голямо, защото държавата е отделена, самостоятелна
Описал съм случая в постинг Очевидец, бил в Афганистан с Български войници Трябвало да посетят някакъв град Имали преводач-на руски от афгански Мислели го да руснак Но един ден го попитали, руснак ли е? Казал ,че е завършил в Москва, но е местен? И те направо паднали ,като им казал ,че е Българин, от местните, които от памтивека са тук Били две племена, стъпвали в смесени бракове само помежду си Имало и други, на други места Потвърдил, че преобладавали руси и синеоки, като него Такъв тип хора определено не е азиатски Но кой да се заинтерересува и проучи?!
Бугара например, вероятно името е Бугара и говори премного!!

Лека нощ!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поправка!
24.10.2018 10:17
БуХара например, вероятно името е БуГара и говори много!-Така да се чете последният ред от предходния ми коментар!
цитирай
10. bven - На 8 и 10: Приемам напълно мнението ти, leonleonovpom2:)))
24.10.2018 11:27
Аз знам, че днешните кюрди, които са трън в очите на съответните държави, също от векове са там и са наследници на траки и българи. Дори се цитират много думи с еднако звучене и значение. Затова ми е интересно, когато нашите първи ръководители ходят на посещения там, се мляскат и прегръщат както по татово време, а никой не отваря и дума за живота и съдбата на тези милиони хора. Просто те не съществуват за тях!
Благодаря за интересните данни, колега.
Желая хубав ден и осъзнаване на болг-ариите!
цитирай
11. divna8 - Благодаря, BVEN, за спомена и прекрасният поздрав 🍀🙂❤️🙂🍀
04.11.2018 23:56
ladylady написа:
Дао на мъдреца, това е работа без усилие.

:))) и умен отг..немаш...


Приятно ми е да се запознаем 😅
Аз съм блогерката divna8 🍀🙂🍀
Не зная защо обвиняваш bven, в многоименност?!
По-старите блогери ще потвърдят, много от тях ни знаят и от реалния свят...
Приятелки сме, но сме две отделни личности, които не страдат от шизофрения 😅
Бъди щастлива със себе си, за да не се заяждаш с хората безпричинно ❤️
Желая ти щастие и късмет в реалния живот!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868562
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава