Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2019 10:40 - Фондация "Рокфелер" се изправя срещу иск за 1 милиард долара за заразяване на хора със сифилис
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1969 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2019 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 


  Фондация "Рокфелер" се изправя срещу иск за 1 милиард долара за заразяване на хора със сифилис 

 
10 януари, 2019https://explainlife.com/rockefeller-foundation-faces-1-billion-lawsuit-for-infecting-people-with-syphilis-7110/?fbclid=IwAR0laplhQd_5ipeoiJoBajdTAvdKjkQLxfxPnoVfFEORJT10Q5Od0Wa723E Главен редактор

 

 

Федерален съдия в Мериленд каза, че Фондация Рокфелер, Университетът на Джон Хопкинс и Бристол-Майерс Скубиб трябва да се изправят пред съдебно дело за 1 млрд. Долара за ролята си в американски правителствен експеримент от 40-те години на миналия век, който зарази стотици гватемали със сифилис.

В решение в четвъртък американският окръжен съдия Теодор Чуан отхвърли аргумента на обвиняемите, че неотдавнашното решение на Върховния съд, което защитава чуждестранни корпорации от съдебни дела в американските съдилища за злоупотреби с човешки права в чужбина, се прилага и за местните корпорации.

Решението на Chuang е победа за 444 жертви и роднини на жертви, които са завели експеримента, който имаше за цел да изпробва тогавашния нов пеницилин и да спре разпространението на полово предавани болести.

Експериментът повтори проучването на правителството на Tuskegee за чернокожите американски мъже, които умишлено не бяха лекувани за сифилис дори след откриването на пеницилина.

Той е държан в тайна, докато професор от колеж Wellesley в Масачузетс го откри през 2010 г. Американските власти се извиниха за експеримента, а президентът Барак Обама се обади на президента на Гватемала, за да предложи лично извинение.

Чуанг заяви, че съдебните дела срещу американските корпорации по федералния акт за извънредни дела не са "категорично премахнати" от решението на Върховния съд от 24 април в Джеснер срещу Арабска банка АД, покриващи чуждестранни корпорации.

Той каза, че "необходимостта от съдебна предпазливост" е "значително намалена", когато американските корпорации са обвиняеми, защото няма заплаха от дипломатически напрежения или възражения от чужди правителства.

Съдията каза също, че отдаването под наем на делото в Гватемала би „насърчило хармонията“, като дава възможност на чуждестранните ищци да получат правна защита в американските съдилища.

Според жалбата няколко експеримента на Хопкинс и Рокфелер бяха включени в експеримента, както и четирима ръководители от предшествениците на Bristol-Myers, Bristol Laboratories и Squibb Institute.

"Джон Хопкинс изразява дълбоко съчувствие към хора и семейства, засегнати от ужасяващото изследване на сифилиса от 40-те години, финансирано и проведено от американското правителство в Гватемала", се казва в изявление на университета. "Ние уважаваме съдебния процес и ще продължим енергично да защитаваме съдебния процес."

Говорител на Фондация „Рокфелер” заяви, че делото няма заслуги и че неправителствената организация не знае, не проектира, финансира или управлява експеримента. Говорителят на Bristol-Myers Брайън Кастели отказа да коментира.

Пол Бекман, адвокат на ищците, заяви, че неговите клиенти ще продължат с откриването, включително с обмена на документи, които вече са на десетилетия. Едно по-ранно решение не установи въпроси, свързани с давността, ако ищците не биха могли да научат за експеримента преди 2010 г.

- Този експеримент започна преди 72 години. Трудно е да се повярва - каза Бекман.

Случаят е дело на Arturo Giron Alvarez и др. Срещу Университета Джон Хопкинс и др., Окръжен съд на САЩ, окръг Мериленд, № 15-00950.От

Джонатан Стемпел




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740005
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031