Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 10:40 - Експресно телешко
Автор: tera Категория: Рецепти   
Прочетен: 3063 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Тази рецепта има експериментален характер, защото компилира разни части от рецепти, които видях в интернет. При това реших да я направя за по-бързо в микровълнова фурна, понеже не ползвам тенджера под налягане. Имам такава, ползвали сме я няколко пъти, но като започне да свисти и изпуска пара, имам чувството, че всеки момент ще гръмне и капака ще се залепи на тавана. Толкова емоции при готвене не са ми изтрябвали.

Затова подходих по следния начин. Когато започна да готвя, първо гледам какво има в наличност в хладилника. Наред с другото имаше и кофичка със сметана, която съм купила за някаква рецепта, на която явно не й е било писано да се сбъдне. Затова телешката плешка - към половин кило, логично беше да я направя със сметана. Плешката я нарязах на кубчета средна големина и ги мариновах със соев сос. Трябва да престоят така поне 15-20 минути, но може от предния ден да ги мариновате и да почиват в хладилника.

После в един по-голям йенски съд слагате телешкото, кофичката сметана (200 гр.), поръсвате с малко вегета, не много, защото соевият сос вече е поосолил телешкото, разбърквате добре и разреждате, за да се получи течна консистенция - може малко вода или пък бира, вино, каквото решите. Захлупвате и после слагате в микровълновата и на максимална степен печете 10 минути. Сега се замислих дали може да не захлупвате с капак, но сигурно ще стане по-бавно.

След това може да поразбъркате, но внимавайте като отваряте капака да не се опарите. Има един номер като отваряте капаци на врели манджи от микровълнова - никога не отваряйте капака към вас, защото може горещата пара да ви изгори. Капак винаги се отваря на обратната на вас страна. Освен това не е зор веднага да отваряте капака, оставете го малко да се поохлади. Под капака така или иначе манджата продължава да си се готви.

После поразбърквате и пак в микровълновата за 10 минути на макс. Пак горната процедура с капака при повишено внимание и сега вече може и да опитате дали месото е увряло. Моето беше почти готово, но реших да му дам още малко жега и го пъхнах за още десетина минути на макс, но по средата на печенето намалих на средно положение. После оставяте малко да поизстине и вдигате капака - мммммм, получи се много вкусно ястие със сосче от сметаната.  Место беше сочно и много добре сварено, не е типичното сухо телешко.
Гарнитура по избор и да ви е сладко! :)

Сигурно подобен ефект ще се получи, ако сложите месото и сметаната в тавичка, покриете с фолио и в обикновена фурна. Може също  да пъхнете йенския съд във фурната и да печете примерно на 200 градуса. Гледах подобни рецепти, но там времето за печене беше над час най-малко.
Но не пречи да пробвате, както на вас ви е сгодно. Има мнения за вредата от микровълновите, не съм срещала сериозни доводи и я ползвам, най-вече за притопляне. За истинско готвене като вчера - само 1-2 пъти.
Кой както желае, въпросът е да има вкусен резултат.
Накрая за резюме, въпреки че аз готвя на око и не използвам точни мерки.

Продукти: телешка плешка - към половин кило, може и повече, нарязана на кубчета, соев сос - 2-3 с.л., вегета - 1 ч.л., кофичка сметана - 200 гр., малко течност за разреждане - към 50-100 мл, може да е вода, бульон, бира, вино. И това е всичко.



image







Гласувай:
9



1. theeconomist - Бравос, звучи вкусно....
30.10.2014 11:40
....аз правя почти същото но със свинско, малко топено сирене и на фупна.
Съветвам те следващият път във виното да сложиш чаена лъжичка френска горчица и да разбъркаш до пълно смесване.
Ще видиш ефекта!

Поздрави!
цитирай
2. tera - Да, можеше да сложа и горчица, някъде мернах нещо подобно
30.10.2014 12:14
Имам едрозърнеста, можеше да се съчетае добре.
Всъщност за мен важното беше да видя някаква идея по нета, после другите неща си ги съчиних - вегетата, виното или бирата. После видях, че има и технология за телешко в микровълнова, но за съвсем друга рецепта и ги поомешах нещата.
Кефи ме това, че има творчески елемент в готвенето. Като имаш все пак някакво понятие, после можеш да съчетаваш или сам да си измисляш рецептите и ако резултатът се получи - какво по-хубаво от това! :)
Затова я написах и тази рецепта, за да поощря хората да експериментират. Пък и доста бързо се получи, нямам на разположение часове да се занимавам с това.
Предупреждавам, че манджата е доста засищаща, сигурно и калорична с тази сметана, и да се консумира поне 2 часа преди лягане. :) Може да се замени сметаната с кисело мляко сигурно, но вкусът ще е по-различен.

Поздрави!
цитирай
3. freeoldmen - Здравей, tera!
30.10.2014 14:52
Действително , за първи път чувам, че ястие с телешко за 20 минути
може да стане сочно и крехко.
Всъщност, не знаеш ли от популярни публикации в блога,
че микровълновите печки са средство за избиване на населението!:-)))
цитирай
4. tera - Е, не е за 20 мин
30.10.2014 15:43
Нали го пуснах за три тура по 10 минути, а имаше и паузи между тях. Но стана сочно и крехко -факт!
Знам, че микровълновите са оръжие в ръцете на агресора, но понеже оживях - бях длъжна да се похваля с това. :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4653999
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18537
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930