Постинг
30.10.2014 10:40 -
Експресно телешко
Тази рецепта има експериментален характер, защото компилира разни части от рецепти, които видях в интернет. При това реших да я направя за по-бързо в микровълнова фурна, понеже не ползвам тенджера под налягане. Имам такава, ползвали сме я няколко пъти, но като започне да свисти и изпуска пара, имам чувството, че всеки момент ще гръмне и капака ще се залепи на тавана. Толкова емоции при готвене не са ми изтрябвали.
Затова подходих по следния начин. Когато започна да готвя, първо гледам какво има в наличност в хладилника. Наред с другото имаше и кофичка със сметана, която съм купила за някаква рецепта, на която явно не й е било писано да се сбъдне. Затова телешката плешка - към половин кило, логично беше да я направя със сметана. Плешката я нарязах на кубчета средна големина и ги мариновах със соев сос. Трябва да престоят така поне 15-20 минути, но може от предния ден да ги мариновате и да почиват в хладилника.
После в един по-голям йенски съд слагате телешкото, кофичката сметана (200 гр.), поръсвате с малко вегета, не много, защото соевият сос вече е поосолил телешкото, разбърквате добре и разреждате, за да се получи течна консистенция - може малко вода или пък бира, вино, каквото решите. Захлупвате и после слагате в микровълновата и на максимална степен печете 10 минути. Сега се замислих дали може да не захлупвате с капак, но сигурно ще стане по-бавно.
След това може да поразбъркате, но внимавайте като отваряте капака да не се опарите. Има един номер като отваряте капаци на врели манджи от микровълнова - никога не отваряйте капака към вас, защото може горещата пара да ви изгори. Капак винаги се отваря на обратната на вас страна. Освен това не е зор веднага да отваряте капака, оставете го малко да се поохлади. Под капака така или иначе манджата продължава да си се готви.
После поразбърквате и пак в микровълновата за 10 минути на макс. Пак горната процедура с капака при повишено внимание и сега вече може и да опитате дали месото е увряло. Моето беше почти готово, но реших да му дам още малко жега и го пъхнах за още десетина минути на макс, но по средата на печенето намалих на средно положение. После оставяте малко да поизстине и вдигате капака - мммммм, получи се много вкусно ястие със сосче от сметаната. Место беше сочно и много добре сварено, не е типичното сухо телешко.
Гарнитура по избор и да ви е сладко! :)
Сигурно подобен ефект ще се получи, ако сложите месото и сметаната в тавичка, покриете с фолио и в обикновена фурна. Може също да пъхнете йенския съд във фурната и да печете примерно на 200 градуса. Гледах подобни рецепти, но там времето за печене беше над час най-малко.
Но не пречи да пробвате, както на вас ви е сгодно. Има мнения за вредата от микровълновите, не съм срещала сериозни доводи и я ползвам, най-вече за притопляне. За истинско готвене като вчера - само 1-2 пъти.
Кой както желае, въпросът е да има вкусен резултат.
Накрая за резюме, въпреки че аз готвя на око и не използвам точни мерки.
Продукти: телешка плешка - към половин кило, може и повече, нарязана на кубчета, соев сос - 2-3 с.л., вегета - 1 ч.л., кофичка сметана - 200 гр., малко течност за разреждане - към 50-100 мл, може да е вода, бульон, бира, вино. И това е всичко.
Следващ постинг
Предишен постинг
....аз правя почти същото но със свинско, малко топено сирене и на фупна.
Съветвам те следващият път във виното да сложиш чаена лъжичка френска горчица и да разбъркаш до пълно смесване.
Ще видиш ефекта!
Поздрави!
цитирайСъветвам те следващият път във виното да сложиш чаена лъжичка френска горчица и да разбъркаш до пълно смесване.
Ще видиш ефекта!
Поздрави!
Имам едрозърнеста, можеше да се съчетае добре.
Всъщност за мен важното беше да видя някаква идея по нета, после другите неща си ги съчиних - вегетата, виното или бирата. После видях, че има и технология за телешко в микровълнова, но за съвсем друга рецепта и ги поомешах нещата.
Кефи ме това, че има творчески елемент в готвенето. Като имаш все пак някакво понятие, после можеш да съчетаваш или сам да си измисляш рецептите и ако резултатът се получи - какво по-хубаво от това! :)
Затова я написах и тази рецепта, за да поощря хората да експериментират. Пък и доста бързо се получи, нямам на разположение часове да се занимавам с това.
Предупреждавам, че манджата е доста засищаща, сигурно и калорична с тази сметана, и да се консумира поне 2 часа преди лягане. :) Може да се замени сметаната с кисело мляко сигурно, но вкусът ще е по-различен.
Поздрави!
цитирайВсъщност за мен важното беше да видя някаква идея по нета, после другите неща си ги съчиних - вегетата, виното или бирата. После видях, че има и технология за телешко в микровълнова, но за съвсем друга рецепта и ги поомешах нещата.
Кефи ме това, че има творчески елемент в готвенето. Като имаш все пак някакво понятие, после можеш да съчетаваш или сам да си измисляш рецептите и ако резултатът се получи - какво по-хубаво от това! :)
Затова я написах и тази рецепта, за да поощря хората да експериментират. Пък и доста бързо се получи, нямам на разположение часове да се занимавам с това.
Предупреждавам, че манджата е доста засищаща, сигурно и калорична с тази сметана, и да се консумира поне 2 часа преди лягане. :) Може да се замени сметаната с кисело мляко сигурно, но вкусът ще е по-различен.
Поздрави!
Действително , за първи път чувам, че ястие с телешко за 20 минути
може да стане сочно и крехко.
Всъщност, не знаеш ли от популярни публикации в блога,
че микровълновите печки са средство за избиване на населението!:-)))
цитирайможе да стане сочно и крехко.
Всъщност, не знаеш ли от популярни публикации в блога,
че микровълновите печки са средство за избиване на населението!:-)))
Нали го пуснах за три тура по 10 минути, а имаше и паузи между тях. Но стана сочно и крехко -факт!
Знам, че микровълновите са оръжие в ръцете на агресора, но понеже оживях - бях длъжна да се похваля с това. :)
цитирайЗнам, че микровълновите са оръжие в ръцете на агресора, но понеже оживях - бях длъжна да се похваля с това. :)
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. НАЧАЛОТО
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))
2. ИМПЕРИЯТА
3. КУСКО
4. МАЧУ ПИКЧУ
5. ТИТИКАКА
6. ЛА ПАС
7. ИГУАСУ
8. БУЕНОС АЙРЕС
9. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО
10. И ПАК РИО
11. Пътеводител
12. Гласуването
13. Мания или "инвентаризация"
14. SUNCUS ETRUSCUS
15. ТОП 22
16. ПОРНО С ПАНДИ
17. Прекрасен творец
18. Приказка
19. Едни велики думи...
20. ВЕЧЕ СЪМ И ТУК
21. AKO VI ZALIPSVAM ... :)))