Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.12.2020 19:02 - Как изглеждат руските хакери?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2337 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2020 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не минава седмица без руските хакери да направят някоя беля – или ще се намесят в някакви избори немай къде, или ще счупят западната демокрация. При това, ако вярваме на западните медии, руските компютърджии притежават някакви свръхчовешки способности, позволяващи им да проникнат във всеки компютър на планетата.

Тези дни буквално държавния секретар на САЩ Помпео заяви, че Русия пак е хакнала американските сървъри и е заплашила щатската сигурност. Президента Тръмп пък възрази и посочи Китай за източник на киберзаплахата. Всички тези обвинения обаче се основават на косвени подозрения. От Вашингтон всеки път обвиняват директно Кремъл и Путин, че хакват американските сървъри, но доказателства не представят. Пък и е невъзможно хакерска атака да бъде свързана с конкретен човек. Освен това самите Щати активно провеждат кибератаки, шпионират в интернет и водят информационни войни. Но пък представят нещата така все едно само Русия и Китай използват подобни методи. Това е смешно предвид простия факт, че САЩ са пионери в областта на електронния шпионаж, а се правят на ударени.

И още една важна подробност – Русия от години предлага на САЩ споразумение, което да определи границите на допустимото в кибер-пространстовото и да регулира шпионирането в интернет. Американците обаче упорито се отказват да преговарят по този въпрос и причината е елементарна – те не искат да се нагърбват с никакви международни договори, които биха ограничили възможностите им да шпионират всички останали. Щатите винаги приемат само такива условия, които им дават преимущество пред останалите. Ако дадено условие не им е изгодно или ги ограничава, то те не го приемат при никакви обстоятелства.

Но да се върнем към нападките по адрес на Русия, които се сипят практически всяка седмица. Обвиненията са бездоказателни и съдържат общи приказки. Ярък пример за това е един от последните случаи с участието на страшните руски хакери.

През октомври правосъдното министерство на САЩ повдигна обвинения на група от шестима руснаци и им приписа внушителен списък от злодейства – хакерски атаки срещу американския бизнес, украинската енергосистема, намеса в предизборната кампания във Франция през 2017г. Също така групата е обвинявана в създаването на вируса NotPetya и в атаки срещу британската химическа лаборатория Портън Даун и ОЗХО. Последните две действия били с цел да се спъне разследването на отравянето на Скрипал.

Да се спъне разследването? Чакайте малко, вече сме декември 2020г.! Нали вината на Путин и Русия вече беше отдавна доказана от британците? Излиза, че разследването продължава? И защо то не е свършило щом вече всичко е доказано? И защо британските служби продължават да държат Скрипал за заложници? Както и да е, продължаваме напред.

Щатските обвинители също така разпространиха и снимки на шестте хакери-многобойци (шега ли е, тези типове фактически са успели да хакнат цялата планета). На пръв поглед това изглежда доста сериозно – щом пуснаха и снимки, значи всичко е доказано. Да ама не!

Журналистите решиха да потърсят информация за обвиняемите в интернет и откриха доста интересни неща, особено за един от руснаците.

image

По версията на САЩ един от „хакерите” се казва Юрий Сергеевич Андриенко на 32 години, роден в Беларус. Само дето Гугъл има друго мнение по въпроса. Търсенето по снимка разкрива съвсем друго – вместо Юрий Андриенко ние получаваме… Михаил Нехорошев от Барнаул! Въпросният Михаил обаче не е зловещ кибер-шпионин, а музикант, който свири в барнаулските барове и ресторанти. И вместо компютър използва тромбон. Мда, КГБ (пардон, ФСБ!) е толкова зловещо, че даже и компютър не му е нужен, за да счупи американската демокрация! Става и със специален съветски тромбон, секретна разработка на военните!

image

На снимката: виждаме Михаил Нехорошев ("Юрий Андриенко" според ФБР) в компанията на банда руски хакери, дегизирани като приказни герои. Всички са весели и се смеят, защото за пореден път са успели да счупят американската демокрация. Михаил позира със служебния свръхсекретен тромбон, през който редовно хаква щатските сървъри. 

Защо ли американците са използвали снимката на Михаил, а не на някой истински руски разузнавач? Трудно е да се каже, най-вероятно защото даже такъв нескопосан фейк върши работа, а може би защото Нехорошев все пак е служел в руската армия, но не като шпионин, а като музикант във военен оркестър (за това свидетелстват снимките от казармата му).

Така или иначе този случай е доста показателен за това как Западът скалъпва обвиненията срещу Русия. При това евтини фейкове съчиняват не само журналистите, но и такива сериозни организации като ФБР и прокуратурата. Пък и защо да не го правят щом схемата работи безотказно и не изисква никакви усилия?

Шегата на страна, но истинския Михаил Нехорошев може да има сериозни проблеми ако реши да пътува на почивка в чужбина например. Американците могат да го арестуват във всяка точка от света и да го вкарат в затвора без съд и присъда. Как Михаил ще докаже, че не се казва Юрий Андриенко? Може ли обикновен музикант от провинцията да си позволи да наеме щатски адвокати и да докаже в американския съд, че няма сестра?          

Такава е тя демокрацията. С риск за здравето и здравия разум… 



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Хорошо, хорошо,
20.12.2020 19:21
товоришчи!
цитирай
2. morskipesni - Как- като всеки нормален хакер!
21.12.2020 09:50
Тънки мустачки, козя брадичка, черна качулка.
цитирай
3. 1997 - Както стана ясно, САЩ витаят в областта на приказките
21.12.2020 15:04
Нито Рамбо ги защити от 11.септември, нито Бил Гейтс от руски хакери. Слаба и разслоена нация с вътрешни битки.
Не ги заплашват отвън, те си измислят външна заплаха за да се консолидират... евентуално. Само дето си го изкарват на нас. :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217594
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031